Mit veszíthetsz? - Sporttárs

2011.10.25.
15:59

Írta: Sporttárs

Mit veszíthetsz?

Nem hiszem, hogy különösebben meglep bárkit is, ha azt állítom, a sport tisztaságára a legelvetemültebb fogadási lehetőségek jelentik a legnagyobb veszélyt. Az angol szakzsargon ezt „spot-fixing” névvel illeti, ami annyit jelent, hogy nem a végeredmény, hanem egy adott pillanat hitelességét próbálják meg befolyásolni a csalók. Természetesen erre számtalan példát találhatunk a múltból, egy-két érdekesebbet talán felidézni is érdemes, rávilágítva arra, hogy a tisztesség elvesztése mellett milyen egyéb következményekkel járhat a csalás. 

A krikett Magyarországon talán nem tartozik az ismert vagy az előszeretettel nézett sportágak közé, azonban a játék felépítése miatt a fogadóirodák egyik kedvelt sportága. Krikett esetében elképesztő mennyiségű, a labdarúgásból ismert, teljesen értelmezhetetlen és legkevésbé sem fontos „kié lesz az első bedobás/szöglet” mellékszálhoz hasonló eseményekre lehet fogadni. Lehet arra tippelni, hogy milyen eredményt ér el meghatározott inning vagy a dobójátékos egy adott dobása alkalmával, de lehet például arra is fogadni, hogy a 13. játék 5. ütéséből 6 pontot szerez-e az adott csapat. A 2010-es esztendő egyik legnagyobb botránya a krikettet szerető országokban a pakisztáni nemzeti csapat két dobójához köthető csalási kísérletről szólt. A találkozó meghatározott időszakában ugyanis két pakisztáni dobó, Mohammad Asif és Mohammad Amir olyan dobásokat mutatott be a mérkőzés egy előre meghatározott pontján, amely eshetőségre váratlanul – gyanúsan – nagy összeget tettek fel néhányan. Az ügyre fény derült, a pakisztáni játékosokat 7, illetve 5 évre eltiltották, jelen pillanatban pedig polgári peres eljárás folyik ellenük.

Számtalan esély kínálkozik „spot-fixing”-re a britek, illetve az egykori gyarmatok egyik legkedveltebb sportágában, a rögbiben is. A tavalyi évben fülön is csíptek egy játékost, a North Queensland pillér pozícióban játszó rögbisét, Ryan Tandy-t. Az ausztrál sportoló „áldásos” tevékenysége révén a beérkezett fogadások 95 százaléka vált helyes tippé, ami a magas arányszám mellett azért is gyanús volt, mert Tandy maga is fogadott az eseményre, aztán az ő szabálytalansága után jöhetett a hőn áhított sikeres büntető. Az óceániai játékos lebukott, és idén október 6-án felmerült annak a lehetősége is, hogy élete végéig eltiltják a rögbisporttal kapcsolatos minden tevékenységtől.
 
Mindkét bekezdés utolsó sora lehet igazán beszédes – és a fiatal sportolók számára leginkább szem előtt tartandó. Egész életedben, pici gyerekkorod óta éjt nappallá téve dolgozol, izzadsz, gürcölsz, csak azért, hogy egyszer majd sikeres légy a sportágadban. Aztán mindezt, az álmaidat, a vágyaidat, és a tisztességedet eldobva beadod a derekad néhány bűnözőnek a pillanatnyi vagy csak hetekig tartó anyagi javakért?
 
Vajon megéri megtenni? Ugyan, dehogy!!!
 

2 komment

Címkék: csalás rögbi krikett mohammad asif mohammad amir spot fixing ryan tandy

A bejegyzés trackback címe:

https://sporttars.blog.hu/api/trackback/id/tr163329229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2011.10.25. 23:03:44

Amir és Asif karrierje rámegy, sőt a kapitányé, Salman Butté is. Amirt hatalmas jövő előtt állt, 19 évesen olyan swingjei voltak, hogy beszarsz. A legszarabb az egészben, hogy ő lett a meccs legjobb pakisztáni dobója, de volt két no ballja, ami Butt "megrendelésére" dobott. Mindazonáltal a pakisztániaknál árnyaltabb a kép. Ott az Al-Kaida is benne van/volt vastagon.

RáK 2011.10.27. 09:35:18

A legrosszabb ezekben a történetekben éppen az, amit Te is felvázoltál. Egy 19 éves őstehetség, zseniális karrier előtt belemegy egy ilyen balgaságba. Korából fakadóan még nem tudja, mit veszíthet egy ilyen történettel, amit valószínűleg ő úgy fogott fel, hogy na, ez jó hecc lesz, némi kis zsebpénzért... Kár, mert ezzel az amúgy általam mindenhol reklámozott krikett egy jövőbeli nagy sztráját veszítette el. Szomorú sztori!
És ami a legrosszabb, sosem fog kiderülni a teljes igazság! :(
süti beállítások módosítása