Minden rosszban van valami jó - Sporttárs

A sportsajtó az elmúlt napokban rengeteget foglalkozott a krikett világában tavaly kirobbant – és egyébként korábban már általam is említett – fogadási csalással. Pakisztáni krikett játékosok keveredtek kétes ügyletbe, és a londoni bíróság végül Salman Butt-ot és Mohammad Asif-ot bűnösnek is találta „csalással kapcsolatos konspiráció”, valamint „korrupt pénzdíjak elfogadásának konspirációja” bűntettében.

 

A történet kapcsán különösen érdekes Harsha Bhogle, az egyik brit televíziós krikett-szakkomentátor saját Twitter-oldalán tett néhány megjegyzése. A pályafutása során több ezer, sőt, tízezer mérkőzést nézett végig hozzáértő – tehát az átlagnál „árgusabb” – szemekkel, és ő pontosan látja azokat a jeleneteket, amik minimum gyanúsak. Szerinte „ez az eset katasztrófa Butt és Asif számára, ugyanakkor a krikettnek hosszú távon jót tehet, mert felnyithatja az emberek szemét”, hogy lássák, mennyire veszélyeztetett, és csalás-érzékeny a sportág. Bhogle ezen gondolatát azonnal újabbak követték, amelyekben a megelőzésről értekezik a rajongóival. „Az ICC (Nemzetközi Krikett Szövetség) mindössze annyit tehet, hogy felhívja a játékosok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre – ezzel is igyekezvén megelőzni a hasonló helyzeteket. A legtöbb fiatal krikettjátékos ugyanis burokban él, nem tudják, milyen embereket és helyzeteket kell elkerülniük. Az ő megfelelő tájékoztatásuk azért is különösen fontos, mert a fiatal játékosok többsége szegény családból származik, a csalók által kínált összegek elvakíthatják őket, ezért ők a legsebezhetőbbek.”

 

A csalás tehát Bhogle szerint is jelen van a sportágban, de az ügyeskedők elég profik ahhoz, hogy vagy egyáltalán ne hagyjanak nyomot, vagy ha hagynak is, azok követhetetlenek legyenek a hatóságok számára. És éppen ez az, amiért pokoli nehéz a meccsek és a fogadások tisztaságának megőrzése: bizonyíték hiányában ugyanis lehetetlen bárkit is felelősségre vonni azok közül, akik a háttérből a szálakat mozgatják. Mert kétségünk azért ne legyen afelől, hogy nem Butt vagy Asif az értelmi szerzője annak az ügynek, amelynek végén éppen ők ketten kerültek a guillotine alá...

Szólj hozzá!

Címkék: icc krikett mohammad asif salman butt harsha bhogle

A bejegyzés trackback címe:

https://sporttars.blog.hu/api/trackback/id/tr353366165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása